2024. október 13., vasárnap

Jön a tél, jönnek a ködlámpás kérdések

 Fogalmam nincs mit-hogy merre.......
Aki követi a blogot az tudhatja, hogy pénteken /2016-11-26/ megvettem a kocsit, hétfőn mentem Dokihoz szereltetni....

Ő csinált mindent...

Ha nincs relézve ilyen lesz a csatit


Csatlakozó neve: 

MOPAR 5183442AA

https://www.amazon.com/MOPAR-5183442AA-Wiring-20-Way/dp/B01EKNRBSQ

De amiket találtam anyagot
A 20 pines kábel kiosztás:













"Sziasztok,ködlámpa kapcsolót biztosíték kiszerelése nélkül,az alábbiak szerint lehet megszelidíteni= Relézni a kormánykapcsoló csokinál lehetséges.


Csatlakozó alsó sor

1. jobbról a 3.saru (13-as) használható a relé tápjának/30-as láb/

2. Jobbról a negyedik saru (14-es) vezetéke megy a ködlámpákhoz-/lé 87-es láb/

3. A negyedik lábról kell a relét vezérelni! 86-os láb

4. A relé 85 lábát pedig testelni

"




Vagy pedig Fieldee írása:

Kikapcsolhatatlan, vagy random bekapcsoló, ködfény orvoslása. Több forrásból olvastam, hogy az érintkező kontaktusok összeégése okozza a problémát, de a neten való kutatás után más következtetésre kellett jussak. A probléma inkább mechanikai jellegű. Találtam egy leírást (a képek is abból vannak) ami segítségével, és némi fejtörés után megtaláltam a megoldást. Első körben az akku testkábelét kössük le. A kormányt emeljük fel felső állásba, és alulról a két philips fejű csavart hajtsuk ki a kormány takaró burkolatból.
 

Ezután a kormányt engedjük le alsó állásba a burkolat felső részének könnyebb eltávolítása érdekében. A műszerfal felüli végénél két fül fogja össze az alsó-felső részt, ezeket pattintsuk szét és vegyük le a felső elemet. A kapcsoló egységet két torx csavar fogja. Ezeket szedjük ki.
 
A kapcsoló egység hátuljába két kábel csatlakozik. Mielőtt az egységet kiemelnénk ezeket még a helyén célszerű kiszedni, hogy ne feszegessük a kábelkorbácsokat. A csatlakozók tetején egy-egy piros fül van. Ezeket ki kell egy lapos csavarhúzóval pattintani. Ezután már ki lehet mozgatni a csatlakozókat. Nekem nem adta magát könnyen, ezért aztán türelem. Ki lehet mozgatni. Ha megvan ki lehet venni az egységet a helyéről.

Első körben az index relét távolítsuk el a helyéről.

Ezután az egységet összefogó két torx csavart kell kiszedni, és a két eres lengőkábelt kihúzni.

 Ha ez megvan egy lapos csavarhúzóval körbe 6 fület kell kipattintani, hogy lejöjjön a hátulja. Szétszedésnél figyeljünk arra, hogy a hátulját felfelé emeljük, mert különben széthullik az egész. Nem egy nagy tragédia, simán össze lehet utána rakni a fotók alapján, csak elég stresszes, hogy széthullik a fél belseje ☺

A hátlapot egyenlőre tegyük félre. Kicsit koszosnak fog tűnni az egész cucc a benne lévő zsír miatt. El lehetne takarítani és újra zsírozni az egészet, de én nem vacakoltam vele. Vegyük szemügyre inkább azt, hogy van e valahol bele ragadt műanyag morzsalék. Ha azt találunk, akkor azt távolítsuk el.
Az egységen a jelölt ponton van az elülső ködfény kapcsolási pontja. Ezt vegyük most szemügyre!

 A működése elég primitív… A két érintkezőt a hátlapon lévő rugóval tolt lemez zárja rövidre. Kikapcsolt állapotban a két érintkező között kiemelkedő műanyag pöcök a lemezt a rugó ellenében eltolja (bontja az áramkört), vagy nem… esetünkben ez utóbbi áll fent, ezért szedtük szét. ☺ A problémát a pöcök törése elmorzsolódása (nálam az utóbbi állt fent) okozza. Emiatt annyira megrövidül, hogy nem emeli ki a lemezt. „B” verzió a hátlapon lévő rugós lemez megszorulása, de ez a kevésbé valószínű, és amúgy is egy megszorulás a pöcök törését okozza, előbb utóbb…



Én egy csipesszel a pöcök tetején lévő forgácsot eltávolítottam, hogy ténylegesen hengeres legyen. Szerencsére egy elég nagy lyukban mozog a pöcök így lehetőségem volt arra hogy egy darabka elektronikai zsugorcsövet húzzak a pöcökre és azt öngyújtóval rámelegítsem. Ez után a ködfény kapcsolójának bekapcsolt állapotba hozása után méretre vágtam. Kb egy bő millimétert álljon ki a síkból. Elsőre vágjunk kevesebbet, és ellenőrizzük a működést kapcsolgatással. 

A hátlapon ellenőrizzük a rugós ellendarabot. Ennek könnyen akadás nélkül kell mozognia. Ha szükséges tisztítsuk meg. nem árt egy kis kontakt spray az összes érintkezési pontra ha esetleg akad otthon…


Ha ezzel meg vagyunk mehet vissza a hátlap. Megint csak felülről ráillesztve, hogy ne hulljon szét. Ellenőrizzük, hogy a fülek a helyükre pattanjanak rendesen! Mehet vissza a két csavar, a lengőkábel. A rutinosabbak nem felejtik el vissza rakni az index relét sem (nem úgy mint én). Mehet vissza kormány oszlopra az egység és mehetnek rá a kábelek. Ezen a ponton érdemes az akku sarut visszatenni, és ellenőrizni, hogy jól dolgoztunk-e és minden működik rendesen. Ha minden ok akkor pattintsuk vissza a piros füleket a csatlakozón, és mehet vissza a két torx a tetejére. Burkolat vissza tételnél a műszerfal felöli két fület pattintsuk a helyére, majd a két csavar alulról. 

Jó munkát! 

Fieldee 








Doki írása egy fórumból (2018)

SZIASZTOK!!!!!! TÉMA VOLT A RELÉZÉS A KORMÁNYKAPCSOLÓNÁL. HAD SEGÍTSEK. ÉN ÍGY CSINÁLNÁM.
VEDD LE AZ AKKSI SARUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha kiszerelted a kormánykapcsolót, szabadítsd meg a kábelköteget a rajta lévő szigetelő hálótól! Megkönnyíti a dolgot , ha leszereled az imobiliser gűrüt a kormány oszlopról. 1/4-es kulcs kell hozzá.

A csatlakozó hátulján minden kábel számozva van.


Ködlámpa:
1., relé 30-as láb, kösd bele csatlakozóból kijövő 13 (rózsaszín-zöld) vezetékébe.


2., Vágd el a csatlakozóból kijövő 14-es( dupla/kék/) vezetékeket a csatlakozó után Kb 4-5 centivel.
Relé 87-es lábát kösd a kábelköteg felőli vezetékekhez/14/
Szigeteld le a csatlakozó felőli /14 kék/ vezetékek egyikét.


Relé 86-os lábat kösd a le nem szigetelt /14 kék/ vezetékre.



Relé 85-ös láb test. 


A kormányoszlopon a kapcsoló alatt van két csavar(1/4-es kulcs kell hozzá) kösd oda. MINDEN KÖTÉST SZIGETELJ LE!!!!!!!!!


Tompított: 

1., relé 30-as láb kösd bele csatlakozóból kijövő 18(vastag kék-narancs) vezetékébe.

2., Vágd el a csatlakozóból kijövő/ 16-os (lila -fehér)/ vezetéket a csatlakozó után Kb 4-5 centivel.
Relé 87-es lábát kösd a kábelköteg felőli vezetékekhez/16 lila fehér/
Relé 86-os lábat kösd a csatlakozó felőli / 16-os (lila -fehér)/ vezetékre.


3., Relé 85-ös láb test. A kormányoszlopon a kapcsoló alatt van két csavar(1/4-es kulcs kell hozzá) kösd oda.


MINDEN KÖTÉST SZIGETELJ LE!!!!!!!!

Ha ki van véve a ködlámpa biztosítéka, rakd vissza! /20A/ ( motortéri biztosíték tábla alsó sor balról a második.) Akksi saru vissza! használd sokáig.
Üdvözlettel......................Bodó Zoltán....



Ha pedig nem akarsz kormánykapcsolót cserélni??

"Én, hogy ne kelljen sok tízezerért új kapcsolót venni, beköttettem autóvillamossági szerelővel egy külön kapcsolót, a ködlámpa vezetékét elvágta és egy kis külön kapcsolóra kötötte, a részletekhez nem értek, de így ha ráadom működik és visszajelez, csak ha a fényszórót bekapcsolom akkor működik, de így nekem jó és olcsóbb sokkal, szép krómozott kb 1 cm-es kapcsolót dugott el a kormány tövénél."
Gaborfelicia Creative Commons License 2012.10.09